Telepítés

Hardver

A rendszernek nincs különösebben nagy hardverigénye, inkább azt érdemes szem előtt tartani, hogy stabil, megbízható gépet válasszunk. Mindenképp javasoljuk, hogy a MaYoR elektronikus adminisztrációs rendszert külön szerverre kerüljön - így könnyebb biztosítani az adatok védelmét. (A megfelelően védett host operációs rendszeren tetszőleges virtualizált környezet nagyrészén is teljesítmény gond nélkül futtatható.)

Operációs rendszer telepítése

Operációs rendszerként elsősorban Debian Linux rendszert javaslunk - már többször bevált. De telepítettük a rendszert Ubuntura is és minden bizonnyal más Linux terjesztésekkel is működésre bírható a rendszer, mi még ugyan nem próbálkoztunk ezekkel, de Kiss Antal Gábor (Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium - Kapuvár) például telepítette SuSE alá - az ő erre vonatkozó megjegyzéseivel ki is egészítettük a leírást (mástól is szívesen veszünk hasonlót!). Az extrém sportokat kedvelők megpróbálhatják a rendszert Windows alá is telepíteni, hiszen a szükséges szoftverek legnagyobb része (MySQL, Apache, PHP, stb) erre az operációs rendszerre is fellelhető (talán a TeX, LaTeX környezet okozná a legnagyobb gondot).

A továbbiakban a Debian rendszerre való telepítés lépéseit követjük. (Az alap Debian telepítéséhez egy kis segítség).

MaYoR Installer (ß) használata

Ha megfelelnek számunkra az alapbeállítások, a szokásos telepítés, akkor használjuk a mayor-installer-t. Ez egy telepítő szkript „csokor”, ami lényegében az alább részletezett lépéseket hajtja végre minimális felhasználói közbeavatkozással. A folyamat végén egy működő rendszert kapunk egy intézménnyel, melyhez meg kell nyitnunk egy tanévet és fel kell vennünk az alapadatokat (tanárok, diákok, osztályok, tárgyak, termek, tankörök, órarend, stb).

Használatához szedjük le a csomagot:

cd /tmp && mkdir mayorinstall && cd mayorinstall
wget http://www.mayor.hu/download/current/mayor-installer-current.tgz

Majd csomagoljuk ki:

tar xfz mayor-installer-current.tgz

Végül futtassuk a setup szkriptet:

./setup

Aki nem bízik a shell-scriptek erejében, kézzel is nekivághat a korántsem rövid folyamatnak: manuális telepítés

Belépés a MaYoR rendszerbe

Ezek után kedvenc böngészőnkkel beléphetünk a rendszerbe a korábban létrehozott mayoradmin azonosítóval. A rendszer kötelező jelszóváltoztatást ír elő. Írjuk be a régi, majd kétszer az új jelszót. A sikeres jelszóváltoztatás után végre valóban beléphetünk.

Adatok felvitele

Az adatok betöltése a munka legnagyobb része. Fontos, hogy az adatfelvitelnek van egy logikus sorrendje, hiszen az egyes adatok egymásra épülhetnek. Órarendet betölteni például csak akkor van értelme, csak akkor lehet, ha már fent van az összes tanár adata, munkaközösségekbe sorolva, renden vannak a tárgyak, a termek, és ki vannak alakítva a tankörök is.

Tanárok felvétele

A tanárokat adatállományból érdemes betölteni, bár felvehetjük őket egyesével is a felületről.

Osztályok felvétele

Az új osztályokat (esetleg osztályfőnökkel, de tagok nélkül egyelőre) a felületről vehetjük fel legkönnyebben: Napló/Intézményi adatok/Osztályok.

Diákok felvétele

A diákokat rögtön osztályokba sorolva vehetjük fel adatállományból: Napló/Intézményi adatok/Osztályok

Munkaközösségek/Tárgyak felvétele

A munkaközösség elnevezés kissé félrevezető. Valójában inkább a tanárok végzettségéről van szó, ez határozza meg, hogy ki milyen tárgyat taníthat, milyen órát helyettesíthet szakszerűen. Egy tanár természetesen több munkaközösségbe is beletartozhat.

Az új tárgyakat a felületről vehetjük legkönnyebben: Napló/Intézményi adatok/Munkaközösségek (munkaközösség vezetőkkel,tagokkal, tárgyakkal).

Éves munkaterv betöltése

Az éves munkaterv lényege, hogy rögzítse a tanév tanítási napjainak, speciális tanítási napjainak, tanításnélküli munkanapjainak és tanítási szünetek dátumát, valamint több hetes órarend esetén ezek beosztását.

Az éves munkaterv felvétele a Tanév adatok/Éves munkaterv menüpont alatt történhet.

Termek adatainak felvétele

A temek adatait közvetlenül az intézményi adatbázis terem táblájába tölthetjük SQL szinten, vagy az Admin/Import menüpont alatt. A tábla mezői:

teremId | smallint(5) unsigned                                                                                
leiras  | varchar(64)                                                                                    
ferohely | tinyint(3) unsigned                                                                                
tipus  | set('tanterem','szaktanterem','osztályterem','labor','gépterem','tornaterem','tornaszoba','fejlesztőszoba','tanműhely','előadó','könyvtár','díszterem','tanári','templom','egyéb') 

Tankörök felvétele

Az egyik legnagyobb feladat - különösen egy épp induló intézmény esetén - a [naplo:intezmeny:tankor|tankörök felvétele]]. Ugyanakkor a tankörök alkotják a rendszer alapját, így ezek felvétele és karbantartása kiemelten fontos feladat.

Órarend betöltése

Az órarend betöltés talán a másik egnehezebb feladat. Külön nehézsége, hogy általában nem lehet vele előre elkészülni, viszonylag szűk határidő van a betöltésre. Az órarendet nem a MaYoR rendszerben készyítjük, hanem valamilyen erre a célra készült szoftverrel. A további lépések nagyban függenek a használt programtól.

Alapvetően két lehetőségünk van:

Tanári és diák azonosítók generálása

Szükség esetén a tanar és diak tábla adatait felhasználva generálhatunk felhasználói azonosítókat: Felhasználói azonosítók generálása

Szülői adatok felvétele

A szülők adatait általában a diákok adatival együtt kapjuk meg, egy táblázatban. A MaYoR rendszerben viszont a szülők adatai külön adattáblába kerülnek. Ez az használat során előnyös (pl. testvér gyerekek szülői adatai csak egy helyen lesznek eltárolva), de a betöltéskor nehézségeket okoz: Szülői adatok betöltése.

hogyan/telepites.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0