Telepítés

A továbbiakban a Debian rendszerre való telepítés lépéseit követjük.

Telepítőkészlet

Ha olyan helyen telepítjük a rendszert, ahol lehetőségünk van a hálózat elérésére, akkor a rendszerünknek megfelelő Debian netinst-* telepítőt válasszuk.

Ez letölthető, majd CD-re írás után indíthatjuk is róla a rendszert. Más linux terjesztések esetén is hasonló lehetőségeink vannak a telepítő készletek beszerzésére.

Partíciók

A nyelv és billentyűzet beállítása után az első igazán komoly - talán legfontosabb - lépés a partíciók kialakítása. A partíciók kialakításához pár szempont:

  • A swap terület legyen legalább a fizikai memóriával megegyező méretű
  • A /usr számára nem kell túl sok hely, hisz igyekszünk majd csak a ténylegesen szükséges csomagokat telepíteni.
  • A /var tartalmazza majd a MaYoR rendszer állományait. Ez nem túl nagy, de hosszabb távon például a generált PDF állomáőnyok, illetve az egyre növekvő adatbázisok számára kell hely.
  • Valamelyik partíción (pl. /home, vagy külön erre a célra létrehozott /backup) legyen elég hely a rendszeres (lehetőleg napi) menések tárolására. A biztonságot növelhetjük azzal, ha egy másik helyi meghajtóra is mentjük az állományokat, vagy egy másik munkaállomásra is átmásoljuk őket.

Az alaprendszer telepítése

Mikor a telepítő eljut a telepítendő szoftver-komponensek kiválasztásához, akkor AZ ÖSSZES KIJELÖLÉST SZÜNTESSÜK MEG! Csak az alaprendszerre lesz szükség, meg arra a néhány csomagra, amit alább felsorolunk. Minden további csomag felesleges, csak egy esetleges biztonsági rés lehetőségét hordozza magában.

A /etc/apt/sources.list kiegészítése

A szükséges csomagok telepítéséhez fel kell vennünk a contrib és non-free tárolókat is a /etc/apt/sources.list állományba:

deb http://ftp.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free

Ezek után indulhat a telepítés.

hogyan/telepites-debian.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0