Beiratkozás

A beiratkozás az egyik legfontosabb adminisztratív esemény (:-)) egy iskola életében. A napló használatával egyszerűsíthető, legalábbis kevesebb lépcsőben valósítható meg ez az adafelvétel miatt kényes lépés. Az iskola hagyományait és lehetőségeit figyelembevéve rengeteg változat képzelhető el erre, egy lehetséges megoldást vázolok.

Előkészítés

Ki végzi az adatrögzítést?

A beiratkozás általában nem egyemberes feladat. Azokat a géphasználatban jártas Kollégákat, akik segédkeznek, célszerű ideiglenesen a titkarsag csoportba felvenni (Felhasználói adatok - Csoportok keresése). Ezzel a diákok adatainak módosításához, felvételéhez jogot kapnak.

Új tanév nyitása

A beiratkozó diákok csak a következő tanévtől kerülnek be ténylegesen a naplóba, ezért meg kell nyitni a következő tanévet (Admin - Tanévek)

Előzetes adatfelvitel

A felvételt nyert tanulók adataiból készítsünk egy tabulátorokkal tagolt, UTF8 kódolású csv állományt a következő fejlécekkel:

oId viseltCsaladinev viseltUtonev nem kezdoTanev kezdoSzemeszter statusz

* oId =oktatási azonosító 
* kezdoTanev = 2011
* kezdoSzemeszter = 1
* statusz = felvételt nyert

A kész állományt töltsük fel valamilyen módon a naplót futtató szerverre, majd az Admin menüpontban emeljük be a diak táblába.

Adatrögzítés a beiratkozás alkalmával

Az Intézményi adatok menüben kiválasztjuk a következő tanévet, majd a Diákok menüben a „Felvételt nyert” csoportban jelennek meg az újoncok. Az oldal háttere zöld, ezzel is kiemelve a státuszt. Az adatokat értelemszerűen kitöltjük, majd a megfelelő dátummal a jogviszonyát rendezzük.

Ez a módszer biztonságosan előkészített, egyes intézményekben speciális okok miatt az osztályba sorolás később valósul meg.

A naplóból a későbbiek során tetszőleges adatokat lehet kinyerni – beiratkozási naplóhoz, statisztikához, egyéb nyilvántartáshoz.

A beiratkozás után ne maradjon el a jogviszony váltás, egyeztetett dátum szerint!

További ötletek, lehetőségek - ezt is olvassuk el...!

Lehetőség van arra is, hogy előzetes adatfeltöltés nélkül vegyük fel az új diákokat. Ilyenkor a Diák lapon (a tanév és az osztály kiválasztása után) a Bekerülés módja mezőnél a Felvétel osztályba sort választva azonnal az osztályába is léptethető a diák.

Érdemes egyeztetni a vezetőséggel, gazdasági irodával, titkársággal, könyvtárral, stb., hogy milyen adatokra van szükség az egyéb nyilvántartásokhoz. A napló rengeteg adatot kezel, ezek egy része kötelezően megadandó, más részükkel azonban óvatosan, megfelelő diszkrécióval kell bánni (elvált szülők, fogyatékosság, szociális helyzet, stb.).

Feltétlenül javasolt ellenőrizni (eredeti dokumentumok alapján):

  • diák neve, születéskori neve, második (harmadik) utónév, külföldi diákoknál melyik a vezeték- és melyik az utónév;
  • jár-e testvére az iskolába, hiszen ilyenkor a szülői hozzárendelés egyszerűsödik;
  • édesanyja neve, különös tekintettel a második (harmadik) utónévre;
  • állandó lakcím vs. tartózkodási cím (a Fenntartók az állandó lakcím szerint adják-veszik a normatívát, ez mindenképp kell, de pl. értesítési cím miatt szükség lehet a „tényleges” címre is);
  • email címeket érdemes a szülőktől begyűjteni (ha hozzájárul), hogy az azonosítók kiküldéséhez fel lehessen használni;

Ha van rá szabad erőforrás és használja az iskola a Képek a naplóban funkciót, el lehet készíteni a diákokról a fotókat - bár a tapasztalat szerint nem mindig a diák jelenik meg a beiratkozáson, így ezt talán érdemes az első szeptemberi napokra hagyni…

Utólagos tennivalók

Az ideiglenesen a titkarsag csoportba felvett Kollégákat vegyük ki a csoportból!

Az új diákok osztályba sorolásáról ne feledkezzünk meg (ha nem közvetlenül osztályba vettük fel őket)!

Ha előzetes adatfeltöltéssel dolgoztunk, nézzük át a listát, nem maradt-e benne olyan diák, aki nem iratkozott be! Ha találunk ilyet, járjunk utána, mi az oka az elmaradásnak: elfeledte az időpontot, esetleg mégis másik iskolába ment, vagy egyéb okok miatt nem jelent meg. Ha nem az iskolába fog járni, töröljük az adatbázisból!

hogyan/beiratkozas.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0