Speciális tanításinap kezelése

Hogyan tölthetünk be a haladási naplóba az órarendtől jelentősen eltérő órákat egy speciális tantervű tanításinap esetén?

Alapvetően a rendszer biztosít egy alapszintű speciális nap kezelő lehetőséget. Itt az órarend egyes órarebdi sávjaiból rakhatunk össze új tanrendet.

Másik lehetőség lehet a plusz óra felvétel. Így elvben bármilyen órarend összeállítható, de elég fáradtságos úton.

Mit tehetünk még?

Órák közvetlen importálása

Megpróbálhatjuk a haladási naplóba közvetlenül betölteni az adatokat. Ehhez először el kell készínetünk a betöltendő órák listáját a következő formátumban:

dt ora ki tankorId teremId tipus eredet

Ebből a teremId paraméter nem kötelező (ha nem adjuk meg, akkor legjobb, ha teljesen kihagyjuk az oszlopot, ha csak egyes helyeken hiányzik, akkor ott írjunk a terem azonosító helyére NULL értéket), a ki mező az órát tartó tanár azonosítója, a típus konstans 'normál', az eredet konstans 'plusz' érték lehet. A tanár és tankör azonosító számok kiolvashatók a rendszerből (a legtöbb helyen megjelennek a nevek mellett zárójelben).

Ezek után mentsük el az állományt tabulátorokkal tagolt szöveges állományként, majd másoljuk fel a szerver /tmp könyvtárába. Ezek után adminisztrátorként belépve az adatokat be tudjuk tölteni Napló/Admin/Import menüpont alatt. Ehhez válasszuk ki az sql táblák közül az adott tanévhez tartozó ora táblát, majd adjuk meg a feltöltött állomány elérési útját. A program ekkor beolvassa az állomány első öt sorát és megpróbálja felismerni az egyes mezőket az első sor alapján. Ha tehát az első sort a fentiek szerint írtuk be, akkor ezzel nem lesz dolgunk. Meg kell viszont jelölnünk a kulcsot alkotó mezőket. Erre általában a (dt, ora, ki) hármas a legmegfelelőbb - így a tanár szerinti ütközések lehetőségét kizárjuk. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a megadott sorokat változtatás nélkül akarjuk betölteni, akár ütközéseket is megengedve, akkor több oszlopot kell kulcsként megjelölni, akár az összeset. Végül betöltjük az adartokat az OK gomb megnyomásával - és kész is! :o)

Megjegyzés: Importálás előtt gondoskodjunk róla, hogy ne legyenek órák betöltve az adott napra! Ha vannak, akkor ezeket a speciális nap belítását végző oldalon törölhetjük.

hogyan/specialis_tanitasinap.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0