aSc szöveges export: Ctrl-Shift-E

Az aSc Timetables program képes - az XML exportnál ugyan kevésbé részletes, de használható - szöveges fomátumú exportra. A varázslatos billentyűkombináció: Ctrl-Shift-E

(Sajnos az aSc nem ad csak úgy ilyen exportot (csak az első 10 rekordot adja ki). A gyártótól kell kérni - normál licensz birtokában - speciális export-licenszet.)

Mit tegyünk a keletkezett állománnyal

Eredeti állomány

A kapott txt állományt mentsük el, készítsünk róla egy biztonsági másolatot, és nyissuk meg LibreOffice Calc-cal (sokkal jobb ezzel dolgozni, mint Excel-lel, mert a végső csv export itt pofonegyszerű!)

Az exportált állomány mezői:

Day Name, Day Number in Cycle, Period in Day, Period in Cycle, Form, Form 'short', Subject, Subject 'short', Classroom, Classroom 'short', Teacher Name, Teacher Short, Group, Cycle

Átalakítás

Az állományt érdemes először a táblázatkezelő saját formátumában menteni, és a legvégén átalakítani tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású csv-be!

A kinyert fájlban a 'Day Number in Cycle', a 'Period in Day', a 'Form', a 'Subject', a 'Classroom' és a 'Teacher Name' hordoz lényeges információt a megfelelő import fájl számára, a többi törölhető - de még ne tegyük!!!

Az órarend MaYoR-ba való importálásához a következő mezőkre van csak szükség:

het  nap  ora  tanarId  osztalyJel  targyJel  teremId  tolDt  igDt
 • A het mező vagyis az órarendi hét, mely egyhetes órarendnél persze végig 1. A 'Day Name' mezőt érdemes átnevezni „het”-re majd végig egyessel feltölteni. Kéthetes órarendnél 1 és 2 az érték, lásd később!
 • A nap mező tartalma a 'Day Number in Cycle' tartalma legyen,
 • az ora mezőjé a 'Period in Day',
 • a tanarId a MaYoR-ban lévő tanárazonosítók,
 • az osztalyJel tartalma a 'Form' mező. Ez azonban a naplóban egy 6 karakteres mező, tehát célszerű rövidíteni: '7.a, 7.b' helyett '7ab', '5.a, 5.b, 6.a, 6.b' helyett '5-6' és hasonlók. Ha nem tesszük meg, az import során csonkolódik!
 • A mumus a targyJel… nos, a kiexportált fájl 'Subject' mezője sajnos nem hordoz elegendő információt erről. Ellenben az azonos tárgyhoz kapcsolódó eltérő tankörök kiválóan megkülönböztethetők a 'Subject' és a 'Group' mezők együttes használatával. Ez különösen akkor fontos, ha azonos nevű tárgyat ugyanabban az osztályban ugyanaz a tanár több csoportban is tanít. A táblázatkezelő remek lehetőséget ad a tömeges módosításra, csak okosan kell használni.

Erre valók az ÖSSZEFŰZ, HA, BAL és hasonló függvények.

 • A teremId persze a 'Classroom' (de itt is a MaYoR-ban használt teremId-k kellenek!),
 • A tolDt és az igDt egyértelmű (éééé-hh-nn formában).

Kéthetes órarend

Kéthetes órarendnél szintén az eredeti export-állományt hívjuk segítségül. A 'Cycle' mező mondja meg, hogy minden héten vagy csak az egyiken van a bizonyos óra. A külön hetieket hagyhatjuk, a közös órákat duplázni kell (megfelelő mező szerinti sorrend, sorok kijelölése, másolás, új sor, beillesztés).

Feltöltés, összerendezés

Ezt a csv fájlt kell feltölteni a szerverre, majd Admin/Import - orarendiOra, text fájl útvonala, és OK. A Ctrl-Shift-E módszer esetén mindenképp kézzel kell hozzárendelgetni a tanköröket az órarendi órákhoz (Órarend/Órarendi óra - tankör hozzárendelés) - de ez egy egészséges kompromisszum… :-).

hogyan/asc-ctrl-shift-e.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0