Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

oktatas:matematika:geometria:transzformaciok:inverzio [2019/06/04 13:36]
barnkopf ↷ Page moved from matematika:geometria:transzformaciok:inverzio to oktatas:matematika:geometria:transzformaciok:inverzio
oktatas:matematika:geometria:transzformaciok:inverzio [2019/06/06 08:53] (aktuális)
144.76.96.236 ↷ Links adapted because of a move operation
Sor 6: Sor 6:
 ---- ----
  
-Pozitív arányú inverzió esetén a transzformációt szokás **körre tükrözésnek** is nevezni. Ekkor az //O// középpontú <m>r = sqrt{alpha}</​m>​ sugarú kört az inverzió alapkörének nevezzük. E kör minden pontja [[fixpont]],​ ez a kör tekinthető a tükrözés "​tengelyének"​.+Pozitív arányú inverzió esetén a transzformációt szokás **körre tükrözésnek** is nevezni. Ekkor az //O// középpontú <m>r = sqrt{alpha}</​m>​ sugarú kört az inverzió alapkörének nevezzük. E kör minden pontja [[matematika:​geometria:​transzformaciok:​fixpont]], ez a kör tekinthető a tükrözés "​tengelyének"​.
  
 Negatív <​m>​alpha</​m>​ arányú és //O// középpontú inverzió mindig felbontható egy //O// középpontú középpontos tükrözés és egy azonos középpontú <​m>​|alpha|</​m>​ arányú inverzió szorzatára,​ ezért gyakran ilyen esetben is beszélünk alapkörről,​ körre való tükrözésről. Negatív <​m>​alpha</​m>​ arányú és //O// középpontú inverzió mindig felbontható egy //O// középpontú középpontos tükrözés és egy azonos középpontú <​m>​|alpha|</​m>​ arányú inverzió szorzatára,​ ezért gyakran ilyen esetben is beszélünk alapkörről,​ körre való tükrözésről.
Sor 20: Sor 20:
 ===== Tulajdonságok ===== ===== Tulajdonságok =====
  
-  - A pólusra illeszkedő egyenes invariáns (a pólus kivételével),​ de csak két [[fixpont]]ja van.+  - A pólusra illeszkedő egyenes invariáns (a pólus kivételével),​ de csak két [[matematika:​geometria:​transzformaciok:​fixpont]]ja van.
   - Az inverzió négyzete identikus leképezés. Az inverzió megegyezik az inverzével:​ az inverzió involutorikus leképezés. Bármely alakzat képének a képe az eredeti alakzat.   - Az inverzió négyzete identikus leképezés. Az inverzió megegyezik az inverzével:​ az inverzió involutorikus leképezés. Bármely alakzat képének a képe az eredeti alakzat.
   - Alapkörön belüli pont képe alapkörön kívüli pont és megfordítva.   - Alapkörön belüli pont képe alapkörön kívüli pont és megfordítva.
oktatas/matematika/geometria/transzformaciok/inverzio.txt · Utolsó módosítás: 2019/06/06 08:53 szerkesztette: 144.76.96.236
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0