Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

oktatas:matematika:geometria:szerkesztes [2019/06/04 13:44]
barnkopf ↷ Page moved from matematika:geometria:szerkesztes to oktatas:matematika:geometria:szerkesztes
oktatas:matematika:geometria:szerkesztes [2019/06/06 08:53] (aktuális)
144.76.96.236 ↷ Links adapted because of a move operation
Sor 54: Sor 54:
 Négyszögszerkesztésekhez általában öt adatra van szükségünk. Jó esetben ezek közül három egy háromszög három adata, mely így megszerkeszthető, majd a másik kettő adat a már megszerkesztett háromszög pontjaival újabb lépésekre ad lehetőséget. Négyszögszerkesztésekhez általában öt adatra van szükségünk. Jó esetben ezek közül három egy háromszög három adata, mely így megszerkeszthető, majd a másik kettő adat a már megszerkesztett háromszög pontjaival újabb lépésekre ad lehetőséget.
  
-Gond akkor van, ha semelyik három kiindulási adat nem határoz meg háromszöget. Ekkor a négyszög egy [[négyszög#négyszögszerkesztések|megfelelő eltolásával]] próbálkozhatunk...+Gond akkor van, ha semelyik három kiindulási adat nem határoz meg háromszöget. Ekkor a négyszög egy [[matematika:geometria:negyszoeg#négyszögszerkesztések|megfelelő eltolásával]] próbálkozhatunk...
  
 ===== Nevezetes szerkesztési problémák ====== ===== Nevezetes szerkesztési problémák ======
Sor 94: Sor 94:
 Nyilvánvaló, hogy ekkor az egész számok mind szerkeszthetőek. Nyilvánvaló, hogy ekkor az egész számok mind szerkeszthetőek.
 Könnyen belátható, hogy szerkeszthető számokból a négy alapművelettel nyerhető számok - így tehát a racionális számok - szintén szerkeszthetőek. Könnyen belátható, hogy szerkeszthető számokból a négy alapművelettel nyerhető számok - így tehát a racionális számok - szintén szerkeszthetőek.
-Végül a [[magasság tétel]] felhasználásával belátható, hogy bármely szerkeszthető szám négyzetgyöke is szerkeszthető.+Végül a [[matematika:geometria:magassag_tetel]] felhasználásával belátható, hogy bármely szerkeszthető szám négyzetgyöke is szerkeszthető.
  
 Az így kapott //E// számhalmaz [[matematika:algebra:test]], melyben <m>forall x in E, x>0: sqrt{x} in E</m>. Az ilyen testeket //Euklidesi test//nek nevezzük. Az így kapott //E// számhalmaz [[matematika:algebra:test]], melyben <m>forall x in E, x>0: sqrt{x} in E</m>. Az ilyen testeket //Euklidesi test//nek nevezzük.
oktatas/matematika/geometria/szerkesztes.txt · Utolsó módosítás: 2019/06/06 08:53 szerkesztette: 144.76.96.236
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0