Betűalakok

A leggyakrabban használt kisbetű (kurrens, minuszkula) és nagybetű (kapitális, capital letters, caps, all caps, verzál, majuszkula) mellett a betű funkciója szerinti változatok legfontosabb példája a kiskapitális (small caps, kapitälchen) változat. Ebben a formátumban a kisbetűk is olyan alakúak, mint a nagybetűk, de valamivel kisebb méretűek. A kiskapitális betűk nem egyszerűen a nagybetűk arányosan kicsinyített képei, hanem külön megtervezett betűváltozatok.

A kiskapitális betűváltozattal kisbetűk közé illeszkedő nagybetűs szedést tudunk megvalósítani. Ez az írásmód többnyire személynevek, három betűnél hosszabb mozaikszavak kiemelésére szolgál, esetleg címsorok szedésénél használható. A valódi kiskapitális betűváltozatot tehát úgy tervezik meg, hogy magasságban a betűtípus kisbetűihez illeszkedjen.

A szövegszerkesztők által felkínált, hamisított kiskapitális karakterformázás a nagybetűk kicsinyítésével utánozza a valódi, tervezett betűket. Ez a megoldás azonban tipográfiailag hibás eredményre vezet:

Hamis és valódi kiskapitális betűk

A hamis változat vékony vonalai miatt világos folthatást kelt, ezzel kirí a szövegből, miközben fontmagassága lényegesen meghaladja a kisbetűkét, ráadásul a nagybetűkkel kombinálva egy szón melül is eltérő vonalvastagságot használ és egalizálatlan betűkeverést eredményez. Megfigyelhető még a nagybetűs ékezet és a kiskapitális ékezet közötti különbség is.

oktatas/informatika/tipografia/betualakok.txt · Utolsó módosítás: 2019/06/04 14:07 szerkesztette: barnkopf
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0