Digitális hangkezelés és -tárolás

Hang digitális tárolása

Mintavételezési ráta (Sample rate)

Az analóg hanghullámot digitális jelekre, mintákra (angol „sample”) bontjuk fel. A másodpercenkénti minták számát írja le a mintavételi ráta. Érvényesül az az egyszerű elv, mely szerint minél több (mintát veszünk másodpercenként), annál jobb (lesz a hangminőség). Azonban a mintavételi rátát nem adhatjuk meg tetszőlegesen, szabványok közül választhatunk. Legelterjedtebb a CD másodpercenkénti 44100 mintás rátája.

Fontos megjegyezni, hogy maximum a mintavételi ráta felével megegyező magasságú (rezgésszámú) hangot tárolhatunk. A CD szabvány 44100-as rátája 22050 Hz-es hang tárolását teszi lehetővé, ami egyébként meghaladja az emberiség jelentős többségének hallótartományát (kb. 20-20000 Hz).

Felbontás (Bit depth / Resolution)

Minden egyes minta saját amplitúdóval rendelkezik. Ennek a pontosságát határozza meg a felbontás vagy bitmélység (angol „bit depth”). Ez az érték írja le, hogy egy minta amplitúdóját hány bit adattal, vagyis mennyire részletesen határozzuk meg. Legelterjedtebb a 16 bites felbontás - szinte minden közkézen forgó zene/hang ilyen felbontású.

Digitális médiumok

CD

A hangot digitálisan, 44.1 kHz/16 bit paraméterekkel tároló adathordozó. Optikai meghajtók

DVD-A

DVD-Audio, a lehetséges paraméterek széles skáláját felölelő formátum.

  • 1.0 (mono) - 5.1 (surround)
  • 16 bit - 24 bit
  • 44.1 kHz - 192 kHz

DAT

Digital Audio Tape - a Sony által a '80-as évek közepén kifejlesztett, hanganyag digitális tárolására alakalmas mágnesszalag. 48, 44.1 vagy 32 kHz-es mintavételi rátával és 16 bites felbontással tárolja az anyagot.

Digitális hang tömörítése

Veszteséges formátumok

Általában az adatok veszteséges tömörítése nem célravezető (pl. dokumentumoknál), de az emberi érzékszervek tökéletlensége remekül kihasználható, ezért kép- és hanganyagot veszteséggel is tömöríthetünk, anélkül, hogy észrevennénk a hiányt (ez persze a veszteség mértékétől is függ).

Íme néhány a legelterjedtebb tömörített hangformátumok közül.

MP3

WMA

OGG

Veszteségmentes formátumok

FLAC

A Free Lossless Audio Codec (szabad veszteségmentes hangkodek) nyílt forrású, ingyenes, veszteségmentes hangtömörítő eljárás. Tömörítési aránya kb. 50%-os, azonban viszonylag kis támogatottsága miatt nem túl ismert.

WMA

A Microsoft saját fejlesztésű hangkodekjének veszteségmentes változata. Nagy előnye a FLAC-kel szemben, hogy a Windows beépített lejátszója támogatja a formátumot.

== Vita ==

Jó kezdemény, de messze van a késztől, sok helyen csak vázlat.

A MIDI-vel kapcsolatos véleményed pedig kifejthetnéd bővebben… És utána írhatnál róla egy-két mondatot - akár külön szócikkben [bb]

oktatas/informatika/hangkodolas.txt · Utolsó módosítás: 2019/06/04 14:03 szerkesztette: barnkopf
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0