Szöveges értékelés szempontrendszerének megadása

A szöveges értékeléshez először el kell készítenünk egy szempontrendszert. Egy szempontrendszer értékelési szempontokat és ezekhez tartozó, előre definiált minősítéseket tartalmaz. Például egy szempont lehet magyar irodalom tárgyból: „Hangos olvasás”, a hozzá tartozó minősítések pedig: „jól hangsúlyozott”, „folyamatos”, „akadozó”, „szótagoló”… A minősítéseknek nem kell egymást kizáróknak lenniük.

A szempontrendszer tágyának megadása

Először azt kell meghatározzuk, hogy mire vonatkozik a szempontrendszer. Végeredményben a szöveges értékelés mindig egy diák adott tárgyban nyújtott teljesítményére vonatkozik majd, de a szempontrendszer lehet ennél általánosabb.

Három dolog határozza meg, hogy mikor, milyen tárgyak/diákok esetén alkalmazzuk az adott szempontrendszert (és tervezünk egy negyediket):

  • Az évfolyam - ez kötelező paraméter. Ha más paraméter nincs megadva, akkor az évfolyam összes tárgyára alkalmazható a szempontrendszer.
  • A tárgy - nem kötelező, de ezzel szűkíthetjük, hogy csak az adott évfolyam ezen tárgyára legyen alkalmazható a szempontrendszer.
  • A képzés - (fejlesztés alatt) nem kötelező, de tovább szükíthetjük az érintett tárgyak körét, hogy csak az adott képzési formában tanuló diákok értékelésénél lehessen használni a szempontrendszert
  • Tárgy típus - (tervezett) nem lesz kötelező, a tárgyhoz hasonlóan működik majd, de annál kicsit általánosabb, lehet pl: nyelv, szakmai gyakorlat…

Amikor egy diákot adott tárgyból értékelünk, akkor a rendszer megpróbálja kiválasztani a „legspecifikusabb” szempontrendszert, tehát azt, ami a legtöbb szempontból illeszkedik a diákra. Az egyezést évfolyam, tárgy (majd tárgy típus), képzés sorrendben vizsgálja. Ha van olyan, ami mindhárom szempontból stimmel, akkor azt választja, ha nincs, akkor először az évfolyam/tárgy párnak megfelelőt keres, ha ilyet sem talál, akkor az évfolyam/képzés párt vizsgálja, végül ha egyik sincs, akkor olyan szempontrendszert keres, ami az adott évfolyamra vonatkozik csak.

A szempontok és minősítések megadása

A szempontok és minősítések egy egyszerű szöveges formában adhatók meg:

Szempont1
Minoősítés1/1
Minoősítés1/2
Minoősítés1/3

Szempont2
Minoősítés2/1
Minoősítés2/2
...

A szempontok között üres sor kell legyen, egy-egy szemponthoz tartozó minősítések pedig sor kihagyás nélkül, külön-külön sorba kerülnek.

naplo/osztalyozo/szempontrendszer.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/28 19:52 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0