Tartalomjegyzék

Gyakran Ismételt Kérdések - MaYoR Napló

Minden határidő lejárt, segítség!

Kérdés: Mit tegyek, ha már adminisztrátrként sem tudok jegyet módosítani, igazolást beírni, órát beírni, stb…? Nyúljak bele a naplóba adatbázis szinten?

Válasz: Ne. Inkább ideiglenesen, egy munkamenet erejéig módosítsd a határidőt. Egy lehetséges mód a következő:

Az intézmény konfigurációs állományában (config/module-naplo/config-[azintezmenyrovidneve].php) van egy ilyen sor (az elején):

define('_ZARAS_HATARIDO',date('Y-m-01 00:00:00',strtotime('-1month -10days')));

Ezt ki lehet egészíteni valahogy így:

   if (_SESSIONID=='ad3dabd520fecfcd306a7fd39') 
 	define('_ZARAS_HATARIDO','2008-09-01 00:00:00');
   else
    define('_ZARAS_HATARIDO',date('Y-m-01 00:00:00',strtotime('-1month -10days')));

Ha a _SESSIONID értékéhez bemásolod az épp aktuális session azonosítódat az url-ből, akkor amíg ki nem lépsz, addig a _ZARAS_HATARIDO 2008. szeptember 1. lesz számodra - és tudsz pótlólag igazolni, órát beírni.

Hogy tudok az előző hónapra jegyet beírni?

Kérdés: Hogy tudok az előző hónapra jegyet beírni? Hiszen még nem járt le a határidő…

Válasz: Sehogy. A jegy mindig a beírás dátumával kerül rögzítésre - hiszen a beírással válik hivatalossá, addig csak „mese”. Ha utalni akarsz arra, hogy a jegy mikor, milyen körülmények között keletkezett, akkor több lehetőséged is van erre:

 • Hozzárendelheted a jegyet egy órához
 • Szöveges megjegyzést fűzhetsz a jegyhez
 • Csoportos jegy esetén a dolgozat elnevezése is utalhat a körülményekre

A határidő csak arra vonatkozik, hogy a már beírt jegyeket meddig lehet változtatni, törölni.

Egy diák egy tárgyat több tankörben is tanul, hogy kap majd évvégi jegyet?

Kérdés: Vannak olyan tanulók, akik egy tárgyat két különböző órán is tanulnak, de végül egy jegyet kapnak majd a kettőre félévkor/évvégén. Hogy oldjam ezt meg?

Válasz: A zárójegyek nem tankörökhöz, hanem tárgyakhoz kapcsolódnak. Ha két tankör ugyanahhoz a tárgyhoz tartozik, akkor a közös diákok adott tárgyi zárójegyi mindkét tankörnél módosíthatók - a tankörök tanárainak meg kell egyezni bennük. Az év közben kapott jegyek is megjelennek mindkét tankörnél, de megkülönböztethetőek, tehát megállapítható, hogy melyik jegy melyik tankörben született.

Nálunk nincs 2F zárójegy, hogyan tűntethetem el?

Kérdés: A mi intézményünk nem ad elégséges F (figyelmeztető) bejegyzést se félévkor se évvégén. Hogyan lehet eltűntetni ezt a fokozatot?

Válasz: A napló modul intézményi konfigurációs filejában (config/module-naplo/config-[intezmeny_rovid_neve].php) a $KOVETELMENY tömb 'jegy' típusának* bejegyzéseit kell felüldefiniálni:

  // Osztályzatok testreszabása - például: 5 fokú skála, F nélkül, de Dicsérettel:
  global $KOVETELMENY;
  $KOVETELMENY['jegy']= array(
    'értékek' => array('1.0','2.0','3.0','4.0','5.0'),
    '1.0' => array('rovid' => '1',  'hivatalos' => 'ELEGTELEN'),
    '2.0' => array('rovid' => '2',  'hivatalos' => 'ELEGSEGES'),
    '3.0' => array('rovid' => '3',  'hivatalos' => 'KOZEPES'),
    '4.0' => array('rovid' => '4',  'hivatalos' => 'JO',),
    '5.0' => array('rovid' => '5',  'hivatalos' => 'JELES', 'megjegyzes'=>'dicséret'),
  );

*Amennyiben jegy típusra van állítva a tárgy zárójegy követelménye.

Hogyan használhatok egyéni értékelést?

Kérdés: Mi egyedi értékelést használunk évközben jegyek helyett. Lehetséges ez?

Válasz: A napló modul intézményi konfigurációs file-jában (config/module-naplo/config-[intezmeny_rovid_neve].php) a $KOVETELMENY tömb 'egyedi felsorolás' típusának bejegyzéseit kell (felül)definiálni:

  global $KOVETELMENY;
  $KOVETELMENY['egyedi felsorolás']= array(
    'értékek' => array('1.0','2.0','3.0'),
    '1.0' => array('rovid' => 'szorgalmas', 'hivatalos' => 'SZORGALMAS'),
    '2.0' => array('rovid' => 'ügyes',   'hivatalos' => 'UGYES', 'megjegyzes' => 'dicseret'),
    '3.0' => array('rovid' => 'aranyos',  'hivatalos' => 'ARANYOS'),
  );

Megjegyzés: a hivatalos értékeléshez a megfelelő nyelvi konstansokat is létre kell hozni. [–HOGYAN]

Késések összeadása

Kérdés: A késések idejét annak rendje és módja szerint adminisztráljuk. Hogyan állítható be, hogy ezek az összesítő táblázatokban az összeadott értéknek megfelelően igazolatlan órára váltassanak át?

Válasz: A napló modul intézményi konfigurációs filejában (config/module-naplo/config-[intezmeny_rovid_neve].php) erre a következő beállítás lehetőségek vannak:

# Összeadjuk-e a késések perceit, hogy átváltsuk
  define('_KESESI_IDOK_OSSZEADODNAK', false);
# Hány késés felel meg egy igazolatlan órának - ha 0 vagy _KERESESI_IDOK_OSSZEADODNAK, akkor nem váltjuk át
  define('_HANY_KESES_IGAZOLATLAN', 3);
# Hány felszerelés hiány felel meg egy igazolatlan órának - ha 0 vagy _KERESESI_IDOK_OSSZEADODNAK, akkor nem váltjuk át
  define('_HANY_FSZ_IGAZOLATLAN', 3);

Órarend betöltés szövegfile-ból

Kérdés: Hogyan tudom betölteni egy szövegfile-ból az órarendet?

Válasz: Először a tanárok és termek adatait kell betöltenünk, illetve át kell gondolnunk hány hetes az órarend és ennek megfelelően inicializálhatjuk a tanévet. A termeket közvetlenül tudjuk csak betölteni (admin/import – terem). Ezek után hetenként lehet betölteni órarendet.

1. a beépített órarendibetöltő sémákat használva ([[naplo:tanev:orarendbetolto|Órarend/Órarend betöltés]])
2. közvetlenül az orarendiOra táblába importálva (admin/import)

közvetlen órarendbetöltés az orarendiOra táblába

Ha kézzel kell „digitalizálni” az órarendet, akkor az a legjobb, ha az orarendiOra táblának megfelelő tabulátorokkal tagolt szöveges állományt készítesz. Mezői (ezt a /var/mayor/install/module-naplo/mysql/tanev.sql-ben is megtalálod):

het, nap, ora, tanarId, osztalyJel, targyJel, teremId, tolDt, igDt

Az első három gondolom egyértelmű. A tanarId a tanár naplóbeli azonosítója (a tanárok kiválasztására használt legördülő listákban is megjelenítjük), az osztályJel, targyJel szöveges mezők, amik utalnak arra hogy melyik osztály, mely tárgyáról van szó, de alapvetősen csak az egyedi azonosíthatóság fontos (tanarId, osztalyJel, targyJel mindig meghatároz egy tankört), teremId megint csak a naplóbeli terem azonosító (ez is külső kulcs), tolDt, igDt meg a bejegyzés érvényességi ideje (pl csak az első félévben lévő óra…)

Ha ezt betöltöd, akkor el kell végezned az Órarend-Tankör összerendezést (Órarend menüpont alatt) - ez az orarendiOraTankor táblába vesz fel bejegyzéseket, amikkel a fent emlegetett (tanarId,osztalyJel,targyJel) –> tankorId hozzárendelés megvalósul. Egy tankört többféle hármas is jelölhet az órarendben (pl egy tanárváltáskor a tanarId legalább megváltozik), de fordítva mindig egyértelmű a kapcsolat.

Nem tudok bejelentkezni. A böngésző "Tanúsítvány probléma" miatt nem enged tovább...

Kérdés: Többször is próbáltam a bejelentkezéssel, de mindig azt kapom, hogy „tanusítvány probléma” miatt nem léphetek be. Mi történt?

Válasz: A MaYoR rendszer a biztonságos böngészés érdekében SSL kapcsolatot épít ki a böngésző és a szerver között. E kapcsolat kiépítésekor a szerver egy tanúsítvánnyal próbálja igazolni, hogy valóban ő az a szolgáltató, akinek mondja magát. Egy ilyen tanúsítvány akkor megbízható, ha egy harmadik fél - egy hitelesítő szervezet - aláírta azt, jelezve ezzel, hogy meggyőződött annak valódiságáról.

Ilyen tanúsítvány beszerzése költséges, erre szakosodott cégek végzik a hitelesítést (NetLock, VeriSign…). Egy a MaYoR-hoz hasonló, iskolai keretek közt működő szoftver számára az intézmények nem vásárolnak komoly tanúsítványokat, helyette inkább saját maguk, vagy az általunk kreált MaYoR Hungary által aláírt tanúsítványokat használnak. Ezeket a tanúsítványokat a böngészők meglehetősen nagy előítélettel kezelik, és jelzik a felhasználó fele, hogy ismeretlen hitelesítő szerv írta őket alá.

Az első esetben (ha az intézmény saját aláírású tanúsítványt használ), annyit tehetünk, hogy kivételként felvesszük a tanúsítványt az elfogadottak közé. Ez mindegyik böngésző típusnál megtehető, de számítanunk kell rá, hogy a böngésző folyamatosan le akar beszélni minket erről a lépésről.

A második esetben (ha MaYoR Hungary által aláírt tanúsítványt használ az intézmény) az előzőekben tárgyalt módszer mellett megtehetjük azt is, hogy felvesszük a MaYoR Hungary-t a megbízható hitelesítők közé néhány kattintással.

Le lehet cserélni a képeket a "Köszönjük, hogy minden órádat beírtad!" szöveg mellett?

Kérdés: Letöltöttem pár jópofa képet! Le lehet cserélni ezekre a „Köszönjük, hogy minden órádat beírtad!” szöveg mellett megjelenőket?

Válasz: Igen. A képeket (*.gif) be kell másolni a /var/mayor/www/skin/classic/module-naplo/img/anim/ könyvtárba, és fel kell venni egy bejegyzést a napló konfigurációs állományába (/var/mayor/config/module-naplo/config.php):

// A "Köszönjük, hogy minden órádat beírtad!" felirat mellett megjelenő GIF képek
$UdvozloKep = array('pingvin','kutyus','vonat');

A tömbbe a megjelenítendő állományok neveit kell felsorolni, a .gif kiterjesztés nélkül.

Két kis gyűjtemény, szabad felhasználásra: Egyik és Másik, Harmadik

Felvettem új tanárokat, de nem jelennek meg a felületen

Kérdés: Felvettem új tanárokat tabulátorokkal tagolt szöveges állományból, látszólag minden rendben ment, de az új tanárok nem jelentek meg a nevek között. Mit lehet a hiba?

Válasz: Az adatok valószínűleg bekerültek az adatbázisba, de a jogviszony kezdetét, illetve végét jelző beDt és kiDt attribútumok nem lettek jól beállítva, ezért a program úgy tekinti, hogy a felvett tanárok nincsenek jogviszonyban - ezért nem jeleníti meg őket. Egészítsük ki az adatállományt a megfelelő dátum adatokkal (legalább a beDt értéket állítsuk be) és töltsük be újra az adatokat!

Hiba: Lejárt a munkamenet vagy nem engedélyezett a sütik használata.

Kérdés: Belépésnél az adat bázisban látszik, hogy beléptem, a logolban bent van a megfelelő bejegyzés, viszont a következőket írja ki a program:

Hiba: Lejárt a munkamenet vagy nem engedélyezett a sütik használata.
Hiba: Azonosítatlan felhasználó! Az adott hozzáférési szinten nem hitelesítetted magad! 
 (A bejelentkezés kötelező.)

Természetesen a gépen a sütik vannak engedélyezve. Mi lehet a baj?

Válasz: Részlet a /var/mayor/config/main-config.php.example állományból:

// A paraméter mindenképpen legyen true, ha ssl kapcsolatod van.
// Ha nem ssl-en használod, akkor úgyis mindennek vége...
define('_SECURECOOKIE',true);

Tehát a gond az lehet, hogy HTTP protokolt használsz (ne használj kódolatlan protokolt ott, ahol jelszavak vándorolnak a neten) és a fenti paraméter true értékű, vagy épp fordítva, HTTPS-t használsz, de a fenti beállítás false értékű.

Haladási napló nyomtatásakor a Hiba: Hibás/rossz adat! (Első oldal tárgyak száma,7) hibaüzenetet kapom

Kérdés: A haladási napló nyomtatásakor Hiba: Hibás/rossz adat! (Első oldal tárgyak száma,7) hibaüzenetet kapok. A nyomtatvány persze nem készül el. Mi a hiba?

Válasz: A haladási naplóban az egy oldalon megjeleníthető tárgyak, illetve tankörök száma korlátozott. A legszigorúbb korlát az adott időszak (három nap) adatait tartalmazó első lapot érinti, ahol az egyes napok órarendje és hiányzási adatai is megjelennek. Ezeken az oldalakon 6 tankör órái jelenhetnek meg, ha ennél több jutna ide, akkor a program a fenti hibaüzenetet adja. Azért fordulhat elő ilyen eset, mert a program az azonos tárgyhoz tartozó tankörök óráit tankörönként külön oszlopban, de egy egységként kezeli. Ha például a tárgyak sorrendje magyar, matematika, történelem, angol, stb és a matematikát kettő, az angolt három csoportban tanulják az osztály tanulói, akkor előáll a fenti hiba, hiszen a történelem kerül a 4. oszlopba, majd az angol tankörök 3 oszlopa jönne, ami már nem fér ki.

A probléma a tárgysorrend helyes megválasztásával oldható fel. A Napló/Osztályozó/Tárgysorrend menüpont alatt módosítsuk a napló nevű sorrendet.

Nem tudok tárgysorrendet változtatni

Kérdés: Az Osztályozó napló/Tárgysorrend menüpont alatt látszólag minden rendben, megjelennek a tárgyak, bal szélük sárga, de nem tudom a sorrendet változtatni. Mi a hiba?

Válasz: Röviden:

cp /var/mayor/config/skin-classic/naplo-config.php.example /var/mayor/config/skin-classic/naplo-config.php

Hosszabban: a hiányzó konfigurációs állomány miatt nem töltődik be a megelelő javascript rutin-gyűjtemény, ezért nem lesznek „vonszolhatók” a felsorolás elemei.

A haladási napló nyomtatásakor csak üres oldalt kapok a generált pdf helyett

Kérdés: A haladási napló nyomtatásakor az osztály kiválasztása után csak egy üres, fehér lapot kapok a böngészőben. Se hibaüzenet, se generált PDF állomány. Mi a hiba?

Válasz: A problémát az okozza, hogy a nyomtatási kép generálása nagy memóriaigényű feladat, így minden bizonnyal túllépte a limitet a folyamat. Növeljük meg a felhasználható megória méretét a /etc/php5/apache/php.ini file-ban:

memory_limit = 128M   ; Maximum amount of memory a script may consume (16MB)

Ez után újra kell olvastatni az apache beállításait:

# /etc/init.d/apache2 reload

Felhasználók jogosultságai

Kérdés: Hogyan lehet a felhasználók jogosultságait módosítani?

Válasz: Nem lehet. A jogosultságok áttekintéséhez, ill. szabályozásához használd a Csoportokat!

Felhasználónevek változtatása

Kérdés: Meg tudom-e utólag változtatni a felhasználói neveket (a generáláskor túl hosszú → asszonynevek; névváltozás (házasság, válás, vagy csak egyszerű hivatalos névváltoztatás))?

Válasz: A felületen változtatni nem lehet, csak törölni és újat felvenni, de MySQL-ben lehet változtatni is. Részletek itt!

Hogyan tudok visszamenőleg bejegyzéseket felvenni a Haladási naplóba?

Kérdés: Hogyan tudok visszamenőleg bejegyzéseket felvenni a Haladási naplóba?

Válasz: Egy-egy óra a Napló/Haladási napló/Plusz óra menüpontban vehető fel. Teljes napok feltöltésére a Napló/Admin/Haladási napló feltöltése menüpont használható.

Lehetőség szerint persze kerüljük az utólagos módosításokat! Bővebben...

Vissza lehet-e tölteni régebbi adatbázist új teleptésű MaYoR-ra?

Kérdés: Vissza lehet-e tölteni régebbi adatbázist új teleptésű MaYoR-ra?

Válasz: A részletes leírás a itt található.

Üzenetek megjelenése

Kérdés Hogyan tudom szabályozni a kezdőlapon megjelenő üzenetek számát, illetve az üzenetek lapozását?

Válasz A /var/mayor/config/module-naplo/config.php állományban keressük meg az alábbi sorokat:

define('__UZENO_AJAXLIMIT',3);
define('__UZENO_DEFAULTLIMIT',20);

Az első sorban a '3' a kezdőlapon megjelenő üzenetek számát jelenti. A második sor '20' értéke a Minden üzenetemet mutasd! utáni, egy oldalon olvasható üzeneteket (és így a lapozást is) befolyásolja.

Nem töltődtek be a haladási naplóba a mai órák... - Mit tegyek?

Kérdés A haladási naplóban nem jelnnek meg az órák. A Kollégák nem tudják beírni a tananyagot… hiányzókat… stb.

Válasz A haladási naplóba (naplo_[iskola]_[tanev] adatbázis ora táblája) akkor kerülnek be az órák, ha:

 • van érvényes tolDt,igDt értékekkel feltoltott orarendiOra tábla; és elkészült a órarend-tankör összerendezés;
 • elérjük az adott nap dátumát, és valaki először lép a napló felületére (próbáljuk ki 0:00:01-kor… 8-), és még nincs az ora táblában az adott napra bejegyzés;
 • vagy az adott napra valamilyen „esemény” (helyettesítés-kiírás, óracsere, stb.) történik.

Előfordul, hogy - főleg a II. félévi órarendváltoztatásnál - hibás a tolDt érték az órarendiOra táblában. Ellenőrizzük!

Szintén jellemző II. félévi hibajelenség, hogy az új órarend elkészülte és feltöltése után nem megfelelő az órarend-tankör összerendezés (változó óraszámú tárgyak, csoportcserék, stb. miatt). A Napló-Órarend-Órarend ellenőrzés menü pont erre szolgál: az aktuális dátum kiválasztása után itt találjuk azokat a tanköröket, amiknél nem megfelelő valamilyen okból az összerendezés. A lista alapján ellenőrizzük az Órarend-tankör összerendezés menüben a tanárok óráit!

A(z egyéb, évközbeni) be-nem töltődésnek a leggyakoribb okai, illetve ellenőrzésük (óvatosan járjunk el, mert nem mindegy, hogy csak 1-2 óra van-e bent, vagy csak annyi hiányzik… :-). Most az előbbit taglaljuk.):

Az éves munkatervben ellenőrizzük, hogy az adott nap megfelelően van-e rögzítve (tanítási nap);

Ha nem, javítsuk, majd a Helyettesítés menüben az adott napra - tanár kiválasztása nélkül - nyomjunk egy OK-t. Ilyenkor be kell töltődni a haladási naplóba az óráknak.)

Az egyes osztályok órarendjében ellenőrizzük, hogy az adott napra valamely óra mellett megjelent-e a jobb felső sarokban egy kis kör (ez jelzi, hogy az óra már a haladási naplóban is benn van).

Ha csak néhány óránál találunk ilyet, meg is van az ok: egyetlen bejegyzés is elég, hogy a többi óra ne töltődjön be.

SQL-szinten (naplo_[iskola]_[tanev] adatbázis):

mysql> SELECT * FROM ora WHERE dt=curdate();

Ez a parancs listázza az aktuális napi haladási naplóbeli órákat. Ha nem nulla (hanem 1-2-3 rekord) az eredmény, derítsük ki, hogy melyik tanár, melyik csoportjai ezek. Járjunk utána, hogy kerültek be (plusz óra, admin-kolléga keze nyoma…). Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, szüntessük meg ezeket az órákat!

mysql> DELETE FROM ora WHERE dt=curdate();

Figyelem! Ez a parancs törli az aktuális napli órákat.

Egy napi haladási naplót „kézzel” a Helyettesítés menüben az adott napra - tanár kiválasztása nélkül - az OK gombra történő kattintással tölthetünk be. Ilyenkor be kell kerülnie a haladási naplóba az óráknak.

Amennyiben a kóbor, a hibát okozó órák valós állapotot tükröztek, kézzel, a Plusz óráknál, vagy a Helyettesítésnél újból rögzítenünk kell őket.

Célszerű a műveletek előtt egy kézi mayor backup-pal elmenteni az aktuális állapotot…

Az osztályozónapló és/vagy haladási napló és/vagy záradékok és/vagy törzslapok nyomtatásakor a keletkező PDF-állomány nem a teljes anyagot tartalmazza... - Mit tegyek?

Kérdés Az osztályozónapló és/vagy haladási napló és/vagy záradékok és/vagy törzslapok nyomtatásakor a keletkező PDF-állomány nem a teljes anyagot tartalmazza, valahol „elakad” (Pl. 30 fős osztály osztályozónaplója a 23. diák után egyszerűen nincs… Vagy a haladási napló október 2. után egyszerűen nincs… Vagy a záradék elakad Balogh-nál…).

Válasz A hiba oka a különleges karakterek jelenléte a napló idevágó részében. A PDF-generálás során a program nem tud mit kezdeni az ilyen karakterekkel, így a PDF-készítési folyamat leáll.

A megoldás lépései:

 • Nézzük meg, melyik az utolsó meglévő PDF-oldal!
 • A következő oldal (példánkban a 24. diák vagy október 3. vagy a Balogh utáni diák(ok)) adatait alaposan nézzük végig! (Néha előfordul, hogy a felületen minden rendben levőnek látszik, azonban az adatbázisban hibás a karakter.)
 • Ha nem találunk semmilyen rendellenességet, alaposan nézzük meg a /var/mayor/download/private/nyomtatas/haladasi vagy osztalyozo vagy a …private/naplo/nyomtatas/zaradekok vagy a …private/naplo/nyomtatas/torzslap könyvtárban az adott osztályhoz tartozó log és u8.tex állományokat! A log állományban konkrétan ott kell szerepelnie, hogy a TeX forrás hanyadik soránál akadt el a fordítás - ez elég sokat segíthet. Ezt a részt tanulmányozzuk át roppant figyelmesen!
 • A hibás(nak ítélt) karakterek (felületen vagy adatbázisban történő) javítása után próbáljuk meg a napló újbóli nyomtatását! Javasoljuk, hogy mindig csak egy-egy változtatást hajtsunk végre, ha rosszul tippeltünk, azonnal állítsuk vissza az eredeti állapotot és folytassuk a kutatást!

Ami eddig előfordult:

 • Az apa telefonszám mezőjébe az e-mail-címe került, a @ karakter nem tetszett…
 • A gondviselő nevében hibásan rögzült egy a karakter (ez például a felületen nem látszott, csak az adatbázisban - okát nem tudjuk…)
 • Itt-ott bekerült görög betű miatt lett nagy skandalum…
 • Nem szabványos szóköz - észrevehetetlen!
 • A haladási napló tananyag részébe ilyenformán került be az x-négyzet: x^2… Nem bírt vele mit kezdeni a generáló…
 • Záradékok között 2013_14 formában volt a tanév megadva - az alsóvonás döntötte romba a generálást…
 • Lelkes Kolléganő az orosz nyelv tanárgy Tananyag mezőjét cirill betűkkel írta… (Ez egy régebbi bukta volt, azóta ha a sima tex helyett XeTeX-et használunk, és a config opciók közt engedélyezzük is (így a cirill betűkkel nem lesz többet gond…):
define('__NYOMTATAS_XETEX',true);
 • Az alsósok szöveges értékelésében, a szabadon kitölthető mezőbe %-jel került.
 • Alsósok szöveges értékelésénél amolyan szabadszöveg helyeként csupa alsóvonást írtak be…

Ha nem boldogulnuk, kérjünk segítséget a supporttól vagy a levelezőlistán a tapasztaltabb üzemeltetőktől!

A haladási napló teljes ugyan, de hiányoznak tantárgyak, tankörök

Kérdés A haladási napló minden napja megvan, de hiányos vagy üres, pedig a Kollégák minden órát beírtak. Mit tegyek?

Válasz A Napló-Nyomtatás-Tankör naplóhozrendelése oldalon a vegyes tanköröket egyenlő számban szét kell osztani az érintett osztályok haladási naplójai között.

Például a 7.ab testnevelés (lány) tankör órái a 7.a, míg a 7.ab testnevelés (fiú) tankör órái a 7.b haladási naplójában kerülnek adminisztrálásra.

Az egyes tárgyak éves óraszáma nem megfelelő

Kérdés A Bizonyítványban/Statisztikában megjelenő éves tárgyóraszám nem egyezik az előírttal. Miért?

Válasz Az éves óraszámot a napló a tanítási napok száma / 5 egészrészével számolja, ami általában 37-re jön ki. Ettől eltérő éves óraszámot a /var/mayor/config/module-naplo/config-[iskola].php állományba írt sorokkal tudjuk kikényszeríteni:

define('__TANITASI_HETEK_OVERRIDE', true);
if (defined('__TANEV') && __TANEV==2017) {
    define('___TANITASI_HETEK_SZAMA', 36);
    define('___VEGZOS_TANITASI_HETEK_SZAMA', 30);
}
gyik/naplo.txt · Utolsó módosítás: 2020/06/11 09:02 szerkesztette: hgy
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0