Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

oktatas:matematika:geometria:transzformaciok:forgatas [2019/06/04 13:33]
barnkopf ↷ Page moved from matematika:geometria:transzformaciok:forgatas to oktatas:matematika:geometria:transzformaciok:forgatas
oktatas:matematika:geometria:transzformaciok:forgatas [2019/06/04 13:39] (aktuális)
barnkopf ↷ Links adapted because of a move operation
Sor 1: Sor 1:
 ====== Forgatás ====== ====== Forgatás ======
  
-Adott egy //O// pont és egy <m 10>​alfa</​m>​ [[matematika:​geometria:​irányított szög]]. Az //O// pont helyben marad ([[fixpont]]). Az //O//-tól különböző //P// pont képe az a //P'// pont, melyre //​OP=OP'//​ és //​POP'//​ szög éppen <m 10>​alfa</​m>​. Ezt az [[egybevágósági transzformáció]]t //O// középpontú,​ <m 10>​alfa</​m>​ szögű **forgatásnak** nevezzük.+Adott egy //O// pont és egy <m 10>​alfa</​m>​ [[matematika:​geometria:​irányított szög]]. Az //O// pont helyben marad ([[matematika:​geometria:​transzformaciok:​fixpont]]). Az //O//-tól különböző //P// pont képe az a //P'// pont, melyre //​OP=OP'//​ és //​POP'//​ szög éppen <m 10>​alfa</​m>​. Ezt az [[matematika:​geometria:​transzformaciok:​egybevagosagi_transzformacio]]t //O// középpontú,​ <m 10>​alfa</​m>​ szögű **forgatásnak** nevezzük.
  
 ===== A forgatás tulajdonságai ===== ===== A forgatás tulajdonságai =====
  
-Az forgatásnak egy [[fixpont]]ja van, a forgatás //O// középpontja (kivéve, ha nullszöggel forgatunk, azaz a transzformáció identitás).+Az forgatásnak egy [[matematika:​geometria:​transzformaciok:​fixpont]]ja van, a forgatás //O// középpontja (kivéve, ha nullszöggel forgatunk, azaz a transzformáció identitás).
  
-Az forgatás [[irányítástartó|körüljárástartó]] egybevágósági transzformáció,​ azaz [[egybevágósági transzformáció#​mozgatás]].+Az forgatás [[irányítástartó|körüljárástartó]] egybevágósági transzformáció,​ azaz [[matematika:​geometria:​transzformaciok:​egybevagosagi_transzformacio#​mozgatás]].
  
 ===== A forgatás felbontása ===== ===== A forgatás felbontása =====
oktatas/matematika/geometria/transzformaciok/forgatas.txt · Utolsó módosítás: 2019/06/04 13:39 szerkesztette: barnkopf
CC Attribution-Share Alike 4.0 International
Driven by DokuWiki Recent changes RSS feed Valid CSS Valid XHTML 1.0